A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

A krónikus fáradtság háttere

Ildikó
2015. 03. 09. 00:00:00

Manapság az egyik legnagyobb probléma a lakosság körében, a mindennapok során fellépő kimerültség, korai fáradtság, erőtlenség.
Ismerősnek hangzik? A legtöbben a problémát energia italokkal és koffeinnel próbálják „orvosolni”, és így túlélni a mindennapokat. Sokan engem is –e célból keresnek meg, találjak megoldást erre a problémájukra. Legtöbbször nem tudják, mi okozhatja a szűnni nem akaró fáradtságot, gyöngeséget. Ekkor valószínűleg a krónikus fáradtság hátterében, a rosszul működő mitokondriumok tehetőek felelőssé, így ezeknek a minőségén kell tudnunk javítani.


Mik is azok a mitokondriumok?

A mitokondriumok minden egyes sejtünkben megtalálható, energiát (ATP) előállító és tároló sejtszervecskék.
A növekedés, a mozgás, az agyi tevékenységek mindegyike ezt az energiaforrást használja. Ha a mitokondrium rosszul működik, akkor az ATP termelődés lecsökken. A legtöbb mitokondriumot az agy, a retina, a máj és a szív sejtjei tartalmazzák, mint a legtöbb energiát felhasználó, leggyorsabb anyagcserét végző szövetek.


Mik azok a tényezők, melyek a mitokondrium nem megfelelő működéséhez vezetnek?

Sajnos sok gyógyszer mellékhatásként sérült mitokondrioumokat eredményezhet, ugyanúgy mint a helytelen táplálkozás, a különböző szervezetünket érő méreganyagok.


1. Gyógyszerek

  • Az antibiotikumok krónikus, gyakori használata kedvezőtlen hatással van a mitokondriumra. Ennek az az oka, hogy a mitokondrium őse egy aerob baktérium lehetett, amit másfél milliárd éve az ősi eukarióta sejt bekebelezett. Ezt támasztja alá a mitokondrium alakja, szerkezete. A mitokondrium bakteriális eredete végett, azt az antibiotikumok képesek roncsolni.
  • A mitokondriumokra negatív hatással vannak a koenzim Q10 szintet csökkentő gyógyszerek. A koenzim Q10 a mitokondriumban lezajlódó energiatermelő folyamatok kulcsmolekulája. Az energiatermelő elektrontranszport láncban a koenzim Q10 elektron hordozóként funkcionál. Ezt a létfontosságú részfolyamatot, semmilyen más molekula nem képes ellátni. Így a koenzim Q10 a szervezet minden egyes sejtjében részt vesz az energiatermelésben. Sajnos a koenzim Q10 képződését egyes béta-blokkolók, vérnyomáscsökkentők és a koleszterinszint csökkentő sztatinok gátolják. Ezek a sztatinok akár 40%-kal csökkenthetik a koenzim Q10 szintjét a vérben. Ez alapján logikus lehetőségnek tűnik a koenzim Q10 étrendkiegészítők alkalmazása koleszterinszint csökkentő terápia kiegészítéseként, mivel a kedvező hatás nagyon valószínű, a kockázat pedig nagyon kicsi.

2. Cukor, fehérliszt, finomított szénhidrátok
Ezekről a hétköznapi mérgekről már írtam nektek, itt csak megemlíteném a mitokondrium károsító hatásukat is. Ezek fogyasztása a mitokondrium energia termelésének befolyásolása révén fáradtsághoz, kimerültséghez vezet.

3. Méreganyagok
Étellel elfogyasztva, bőrünkre kenve érvényesül negatív hatásuk a szervezet energia termelő folyamataira (tartósítószerek, szintetikus adalékanyagok, permetszerek).


Hogyan kezd szervezeted  mitokondriális felzárkóztatását?

1. Szervezetünk vitalitását döntően a bevitt táplálék és annak minősége határozza meg! A mitokondrium megfelelő működését egyértelműen segítik a B-vitaminok, a magnézium, a cink, a kén, valamint a már említett koenzim Q10. Fogyassz több kén tartalmú zöldséget (brokkoli, karfiol, retek, káposzta), és magas antioxidáns tartalmú sötét színű bogyós gyümölcsöket! Minimum egyszer a héten fogyassz organikus húst, mivel ezek koenzim Q10 tartalma a legmagasabb az összes ételhez képest. A koenzim Q10 tartalom a marha és sertés belsőségekben a legmagasabb (máj, szív), így néha napján a hurka-kolbász sem árthat meg senkinek (természetesen teljeskiörlésű gabonából készült kenyérrel és cukormentes savanyúsággal fogyasztva) :-) ! Ne egyél cukrot, fehér lisztet!


2. Csökkentsd a permetszerekkel kezelt, műtrágyázott (a foszfát tartalmú műtrágya csökkenti a kén felszívódást) zöldségek, gyümölcsök, gabonák fogyasztását. Ezek a méreganyagok mind, mind káros hatással vannak a mitokondriumra, negatívan érinthetik az egészségi állapotot.

3. A méreganyagok bőrön keresztül való bevitelét is le kell csökkenteni, hgy ne lassuljon a mitokondriális funkció. Érdemes natúrkozmetikumokat választani, a tartósítószerekkel és mesterséges adalékanyagokkal telitömködött krémek, szappanok helyett. A Magister Products és a Pure Nature termékcsalád vegyszermentes készítményei biztosítják számodra szervezeted leterheltség mentességét!
Itt szemezgethetsz: Magister Products Arcápolás, Testápolás, Pure Nature Szappanok

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog