A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Allergiás bőrbetegségek és ártalmas anyagok a kozmetikumokban

Ildikó
2014. 12. 04. 23:07:04

Az allergiás bőrgyulladások a XX. század végére a leggyakoribb bőrbetegséggé váltak. Ennek oka, hogy a környezeti allergének száma folyamatosan nő, a mi immunrendszerünk pedig érzékenyen reagál az idegen anyagokra. Emellett provokáló faktor a legnagyobb ártalmas dolog az életünkben: a stressz.

A túlzott immunológiai válaszreakció, a túlérzékenység (allergia). A betegség kialakulásához előzetes szenzibilizálódás szükséges, vagyis előzetes találkozás az allergénnel. A betegség csak ezt követően jelenik meg. Az allergiás contact dermatitis (ekcéma) az allergénnel való érintkezés helyén alakul ki. Lehet akut, nedvedző vagy száraz, hámló krónikus bőrgyulladás. Mindkét esetben a vezető tünet a viszketés.

Fontosabb környezeti kontakt allergének:

- fémek: króm, nikkel, higany, kobalt,
- konzerválószerek: Paraben, szorbinsav, tiomerzál,
- technológiai segédanyag: propilénglikol, nátrium-lauril-szulfát,
- sötét színekben festékanyagok: pl.:  para-fenilén-diamin. Ez az anyag hajfestékekben és szempillafestékekben is előfordul, hajhullást, kontakt allergiát okozva, de ez és hasonló más ún. azofestéket lehetnek a kormánykerékben és gumiabroncsokban,
- mesterséges illatanyagok, parfüm komponensek.


Gyakran ezekkel az anyagokkal való közvetlen érintkezés után, fény hatására alakul ki az allergiás reakció (különböző antibiotikumok, mosószerek fehérítői). Ezek a fotoallergiás kórképek.

Mindig fontos a kiváltó ágens megtalálása és eliminálása. Erre az egyik legmegfelelőbb próba az epicutan bőrteszt. Ekkor különböző allergiát kiváltó anyagokat a betegek hátbőrére ragasztanak, majd megfelelő idő elteltével nézik a bőr vörösségét, duzzanatát.

A legtöbb kozmetikumban helyet foglaló alapvető, aggályos segédanyagok:

1. Parabenek és származékaik
Széles körben használt mikrobiológiai tartósítószer a kozmetikai, az élelmiszer- ,és a gyógyszeriparban. Leggyakoribb az ethyl-, methyl, propyl-,butyl-parabenek, melyeket gyakran a jobb hatás érdekében kombinálva alkalmaznak. A legtöbb drogériákban kapható kozmetikumokban (arckrémekben, testápolókban, fogkrémekben, dezodorokban, naptejekben...) megtalálható, ezért észrevétlenül is nagy mennyiségű parabennel terheljük meg a szervezetünket minden nap. A vélemények a parabenekkel kapcsolatban ellentmondásosak, de számos tudományos cikk nem titkolja a parabeneknek káros hatását a szervezetünkre. Ezek közül néhány:

  • A parabenek nyálkahártya irritáló hatása tény, kisgyermekek kifejezetten érzékenyek lehetnek rá. Előfordulhat paraben indukálta allergiás contakt dermatitis. Kutatások egyértelműen leírják, hogy bizonyos parabenek hatására a szervezetben hisztamin felszabadulás történik, mely bőrreakciók formájában nyilvánul meg. 
  • Terhes nők vizeletét vizsgálva, szinte mindegyikből kimutathatók voltak a különböző parabenek. A magzat sebezhetőbb jellegénél fogva terhesség alatt mindenképpen fokozottan vigyázni kell!
  • Számos tudományos cikk szól arról, hogy a parabenek és származékaik felelősek lehetnek a nőknél leggyakrabban előforduló daganat, a mellrák kialakulásában. A parabenek ún. xenoösztrogén tulajdonsággal bírnak, ami azt jelenti, hogy képesek megzavarni a normál ösztrogén anyagcserét és ezáltal karcinogén hatást válthatnak ki. Ennek a tulajdonságának „köszönhető” az is, hogy a férfiaknál csökkenti a spermatogenezist, tehát a termékenységet.

Én a problémát mindenképpen a parabenek széleskörű előfordulásában látom, és ha lehet, akkor igen is tegyünk érte, hogy minél kevesebb ártalmas anyagot juttassunk be a szervezetünkbe!

2. PPG (Propilénglikol)
A kozmetikai iparban lágyítószer, nedvességvisszatartó hatású segédanyag. Sokszor a felderítetlen allergiás contact dermatitis hátterében áll, ezt egy esetvizsgálat alapján szeretném szemléltetni.  Egy amerikai vizsgálatban 434 betegen epicután tesztet végeztek. 290 embernél találtak valamelyik allergénre pozitivitást, és ezeknek a betegeknek a 7,8 százaléka mutatott bőrvörösséget, tehát allergiát a propilénglikolra. Ez az arány nem nagy, de éppen elég ahhoz, hogy kerüljük a jelenlétét!

3. SLS (Sodium Lauryl Sulfate, nátrium-lauril-szulfát)
Erős nyálkahártya irritáló, a bőrben gyulladásos folyamatokat indít el. Egyik leggyakoribb bőrallergén technológiai segédanyag, emulgens. Fogkrémekben, samponokban, tusfürdőkben habzásért felel.

4. Mesterséges színező-, illat-, és adalékanyagok
Ezek használata csak tovább fokozza az allergiás reakciók kockázatát és fölösleges terhet jelentenek bőrünk, és így egész szervezetünk számára. Sokszor egy "Parfüm" komponens több 100, akár több 1000 mesterséges illatanyagból adódik össze.

A Magister Products termékcsalád a felsorolt ártalmas segédanyagoktól teljes egészében mentes! Mivel ezek az alapanyagok valamelyike szinte az összes gyógyszertári készítményben helyet kapnak, nem beszélve a kozmetikai világcégek slágertermékeiről, ezért a Magister Products termékcsalád mindenképpen egyedülálló összetételűnek tekinthető.

Bőrünk 2-3 kg és 1,6 négyzetmétert tesz ki. Pont erre a legnagyobb szervedre nem szeretnél vigyázni?  

Forrás:

Konduracka E, Krzemieniecki K, Gajos G: Relationship between everyday use cosmetics and female breast cancer.

Tefre de Renzy- Martin K, Frederiksen H, Christensen JS: Current exposure of 200 pregnant Danish women to phthalates, parabens and phenols.

Yoo JY, Al Naami M, Markowitz O, Hadi SM: Dermatitis: Patch testing results at Mount Sinai Medical Center.

Alam MS, Ohsako S, Kanai Y, Kurohmaru M: Single administration of butylparaben induces spermatogenic cell apoptosis in prepubertal rats.

Uramaru N, Inoue T, Watanabe Y, Shigematsu H, Ohta S, Kitamura S: Structure-activity relationship of a series of 17 parabens and related compounds for histamine release in rat peritoneal mast cells and skin allergic reaction in guinea pigs.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog