A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Kiérdemelt gondoskodás: Hogyan ápoljuk az idősek bőrét?

Kiérdemelt gondoskodás: Hogyan ápoljuk az idősek bőrét?

Egész életünkben végigkísér minket a gondoskodás: kezdetben csecsemőként, gyerekként, kamaszként a szüleink vigyáznak ránk. Később nekünk lesznek gyermekeink, akikről mi gondoskodunk. Majd, amikor már ők is felnőnek, visszaadjuk idős szüleinknek azt a szeretetet és gondoskodást, amit tőlük kaptunk. Ezért ebben a cikkben az idős emberek bőrének ápolásához nyújtunk segítséget.

Miért problémás az idős emberek bőre?

Az idő múlásával a bőr veszít víz-, kollagén és zsírtartalmából; sejtjeinek és mirigyeinek aktivitása lecsökken, a bőr ráncosabb, szárazabb és vékonyabb, ezáltal sérülékenyebb lesz.
A bőr csökkent védővonalán a fertőző ágensek könnyebben átjuthatnak és gyulladást válthatnak ki (az immunrendszer is gyengébb).
Időskorban a bőr gyakran viszket, esetleg hámlik, ami tovább növeli a fertőzés kockázatát. A sebgyógyulás ezzel szemben lassabb, amit gyakran tovább ront a keringési elégtelenség és a cukorbetegség (diabetes). A cukorbetegség következménye az ún. „diabeteses láb” is: a keringési és idegrendszeri eltérések miatt a láb deformálódik, megváltoznak a nyomási felületek, a bőr több helyen megkeményedik, majd kisebesedik. A cukorbetegség miatt csökkent a fájdalomérzet, így a kisebb sebek észrevétlenül maradhatnak, és fokozatosan mély fekéllyé alakulhatnak.

Az idősek bőrén a sérülékenyebb felszínes hajszálerek miatt gyakran látunk kisebb (senilis purpura), a vérhígítók miatt pedig nagyobb bevérzéseket is.

Mivel a bőrünk nem felejt, gyakran ebben a korban jelennek meg a környezeti hatások által okozott bőrelváltozások és tumorok.

Ágyban fekvő időseknél további problémát jelent a mozgásszegény életmód. Ha a csontos területek feletti részre (pl. keresztcsont-, lapockatájék, sarkak) hosszú ideig nagy nyomás nehezedik, romlik a terület vérellátása, ezáltal az oxigén és tápanyagellátása, ami szövetelhaláshoz, felfekvés (decubitus) kialakulásához vezethet. A bőrfertőzések, illetve a nem gyógyuló fekélyek az elesett állapotú egyéneknél nagyon súlyosak, akár halálosak is lehetnek.

Hogyan kell ápolni az idősek bőrét?

 • Kerülni kell a forró vizet és a túl gyakori fürdést/fürdetést.
 • A csecsemőkhöz hasonlóan hipoallergén, irritáló komponensektől mentes fürdetőket kell használni.
 • Ügyelni kell arra, hogy a bőr soha ne maradjon nedves.
 • Minden fürdés után (vitaminokban, antioxidánsokban gazdag hidratáló krémmel: Jázmin-tubarózsa habkrém).
 • Mivel a felfekvések gyógyulása rendkívül lassú és nehézkes folyamat, ágyhoz kötötteknél elsősorban a felfekvések kialakulását kell megelőzni: óránként-kétóránként mozgatni kell az időseket, hogy ne nehezedjen hosszú ideig nagy nyomás ugyanazon pontokra. A megelőzésben segítenek a helyi keringésfokozó gélek, felfekvésmegelőző paszták, védőkenőcsök, illetve a nyomásmegelőző (decubitus) lepedő, matrac és egyéb eszközök. Továbbá fontos, hogy a lepedő mindig száraz, gyűrődésmentes legyen.
 • Természetesen a katétert és pelenkát gyakran kell cserélni.
 • Érdemes időnként átvizsgálni a teljes testen a bőrt, hogy nincs e tumorgyanús képlet.
 • A „diabeteses láb” kialakulásának megelőzésében a cukorháztartás rendezésén és diétán felül fontos szerepet játszik a gondos láb-, és körömápolás, bőrpuhítás, megfelelő cipő viselése és a gyakori talpvizsgálat. Erre kifejezetten alkalmas a Magister Sarokpuhító balzsam.
 • Alsó végtagi vénás elégtelenségnél a lábakat fel kell polcolni, nap közben rugalmas pólyát kell használni, illetve követni kell az egyéb orvosi utasításokat. 

További életmódbeli tanácsok:

 • Nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel!
 • Egészségesen táplálkozzanak (vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag ételeket egyenek)!
 • Cukorbetegeknél rendezni kell a cukorháztartást, figyelni kell a diétára.
 • Ne dohányozzanak!
 • Ne menjenek napra fényvédő nélkül, javasolt a gyermekeknek szánt hipoallergén napozókrémünk!
 • A rendszeres testmozgásról ne feledkezzenek meg!
 • Nagyon meleg, száraz időben illetve télen hasznos lehet a párologtató a szobában.
Köszönöm az érdeklődésed,
Dr. Veres Klári
Tartalomhoz tartozó címkék: blog