A webáruház használatának megkönnyítése érdekében az oldalon cookie-kat használunk. Elfogadom :-)
Termékek Menü

Móka a hóban - 9 téli játék

Móka a hóban - 9 téli játék Abban az esetben, ha a hóember és hóangyalka készítés, a hógolyózás, szánkózás unalmassá válik, szeretnék pár ötletet megosztani veletek.

De először is a legfontosabb, 

hogyan öltöztessük fel?
Nagy hidegben érdemes inkább többször kimenni a nap folyamán, mint egyszer órákat kint tölteni. A móka előtt bizony jól fel kell öltöztetni a gyerekeket. Kisebb gyermekek esetében legjobb a vízhatlan, jó meleg overál, mivel ez védi a legjobban a derekukat mind a hidegtől, mind a nedvességtől. A nagyobb gyermekeket is rétegesen öltöztessük fel, vagyis a vízhatlan sínadrág és téli kabát alá több vékonyabb réteg kerüljön, így még a nagy játék közben is védve van a gyerkőc. A sapka legyen vastag és védje a gyermek fülét, legjobba a megkötős, vagy a símaszk. Sálat ne kössetek a száj elé, mert a kilélegzett levegő gyorsan ráfagyhat, így a gyerek még hidegebb levegőt szívhat be, mint sál nélkül. A kesztyű elengedhetetlenül fontos. Az ötujjas síkesztyű jobb a kötött kesztyűnél, hisz vízhatlan és könnyen tud vele fogni a gyermek, ami nem elhanyagolható egy igazi hócsata vagy hóemberépítése közben.

Ha szánkózni indultok, mindig biztonságos helyet válasszatok. Kicsivel a túlságosan zsúfolt szánkópályákat is kerüljétek, mert könnyen feldönthetik, elüthetik a nagyok. 

9 egyszerű és szuper játék a hóban

  1. Próbáljátok ki a közös rövid séta alkalmával, hogy a gyermek az előttünk hagyott sétálók lábnyomában próbáljon lépdelni a friss havon.
  2. Közösen áshatunk egy kis gödröt a hóba, és kijelölt távolságból hógolyóval megpróbálhat gyermekünk beletalálni.
  3. Az újrahasznosítás, környezettudatos nevelés jegyében felhasználhatjuk az üres PET palackokat célba dobáshoz. Sorakoztassuk fel a műanyag palackokat a hóba és indulhat is a játék, ki hányat tud eltalálni és felborítani hógolyóval?
  4. Hógolyókészítő verseny a tesóval: mindenki kap egy pici hógolyót, elkezdi görgetni, ha lejár az idő, összehasonlítjuk, kié a legnagyobb.
  5. Kincskeresés a hóban: rejtsünk el néhány színes játékot vagy különböző színű jégkockákat egy kupac hóba! Gyermekünk kislapát segítségével megkeresheti. A színes jégkockákat egyszerűen elkészíthetjük ételfesték hozzáadásával. A kincskeresés örömén túl a kicsik ismerkedhetnek a színekkel.
  6. Festés a hóra: szükséges hozzá vízfesték, vagy tempera, és ecsetek, amivel a gyermek kedvére alkothat a hóban. Nagy élményt jelent számára is az önálló alkotás, és az elkészült mű esztétikuma.
  7. Egy kisebb faág lehet a ceruza. Indulhat a nyomhagyás, rajzolás a hóban.
  8. Hókonyha: A gyermekek általában szívesen tevékenykednek a babaedényekkel, amit izgalmasabbá tehetünk a hóval is. Készülhetnek hósütemények homokozó formákkal a szabadban, de akár egy vödörnyi havat be is vihetünk a lakásba és ismerkedhet a gyermek a hó halmazállapot változásával is, mi történik a hóval a meleg hatására miközben „süt” belőle.
  9. Építkezés jégtéglából. Kifogyott tejes dobozokba ételfestékkel színezett vizet töltünk, majd megvárjuk, hogy teljesen megfagyjanak. Levágjuk a papírt és indulhat a színes tornyok építése.
Szuper havas élményt kívánok,
Horváth Lilla
Kisgyermeknevelő
Tartalomhoz tartozó címkék: blog